Wordpress website sneller maken

De laadtijd van websites wordt steeds belangrijker. Inmiddels is de snelheid van je website ook een belangrijke ranking factor in de Google zoekresultaten.

Duco Drupsteen
24/3/2024
Laatste update

Meer artikelen van Duco

De laadtijd van websites wordt steeds belangrijker. Inmiddels is de snelheid van je website ook een belangrijke ranking factor in de Google zoekresultaten. En terecht, omdat een trage website leidt tot ontevreden bezoekers.

Inhoud

Vooral als ze een site willen bezoeken met hun mobiele telefoon. Zelfs met een paar kleine aanpassingen kun je WordPress website een stuk sneller maken. Dit optimaliseert niet alleen de gebruiksvriendelijkheid van je pagina, maar ook een belangrijke SEO-factor.

Waarom is snelheid belangrijk?

Wanneer een potentiële bezoeker op je website komt heb je slechts een paar seconden om hun aandacht te trekken. Dus wanneer de website langzamer laadt, is de kans erg groot dat de bezoeker je website verlaat. Met een trage website verlies je niet alleen klanten, maar ook jouw plek in de Google ranking. Dit komt omdat het algoritme van Google ook websites beoordeelt op basis van hun laadsnelheid. Dus laten we dit probleem oplossen!

WordPress Performance meten

Voordat je jouw WordPress sneller kunt maken, moet je eerst je website analyseren. Hiermee bedoelen we kijken naar hoe snel je website is. Hiervoor zijn de volgende online tools beschikbaar:

Deze performance tools geven naast de laadtijd ook een overzicht van het aantal verzoeken en de grootte van de website. In een watervalweergave kun je alle bestanden zien die nodig zijn om een website te bouwen. Zo heb je een goed overzicht en kun je de behoefte aan optimalisatie zelf bepalen. Nu wordt het tijd om je WordPress website sneller te maken, waarbij onderstaande punten je kunnen helpen.

1. Kies het juiste thema

Als je een nieuwe website laat bouwen dan heb je het grote voordeel dat je een thema en builder van tevoren kunt testen en kan kijken wat de website snelheid scores zijn. Als de Google pagespeed scores in het oranje zijn dan heb je een mooi thema te pakken en dat is dan een goed uitgangspunt. Bij SEOlab bouwen we de meeste websites in AVADA en voor top scores gebruiken we Oxygen.

2. Comprimeer afbeeldingen

Helaas uploaden veel WordPress-gebruikers nog steeds afbeeldingen die te groot zijn. Het verkleinen van de afbeeldingsgrootte kan de laadtijd van de pagina vaak enorm versnellen. Je kunt eenvoudig een beeldbewerkingsprogramma zoals Photoshop gebruiken om de afbeelding te optimaliseren. Sla de afbeeldingen vervolgens op als progressieve JPG. Online tools zoals compressor.io of TinyPNG zijn ook erg handig. Als je je afbeeldingen rechtstreeks in WordPress wilt optimaliseren, raden we de Short pixel plugin aan. Je kunt deze gebruiken om jouw afbeeldingen te comprimeren en ze ook om te zetten naar WebP-indeling.

3. Laad de afbeeldingen lazy loading

Met Lazy Load worden de afbeeldingen van een website alleen geladen wanneer de gebruiker naar het afbeeldingsgebied scrolt. Vooral bij veel afbeeldingen kun je het laden van de pagina erg goed versnellen. Lazy Load kan direct worden geïntegreerd als een JQuery-plugin of als een WordPress-plugin. Veel caching-plugins zoals WP-Rocket of Autoptimize bevatten ook een Lazy Load-functie.

4. Controleer plugins

Er zijn talloze plugins voor WordPress. Helaas hebben veel van hen een negatief effect op de laadtijd van de website. Als je WordPress sneller wilt maken, moet je eerst alle ongebruikte plugins verwijderen. Met de overige plugins kun je naar kleinere alternatieven zoeken of ze selectief laden. Over het algemeen moet je zo min mogelijk plugins gebruiken.

5. Verwijder ongebruikte CSS

Door het gebruik van builders en plugins wordt er veel CSS ingeladen wat niet wordt gebruikt. Het verwijderen van ongebruikte CSS is best een lastig klusje, gelukkig is er een hele goed online tool, UnusedCSS waarmee je dit automatisch kan doen. Je website wordt gescand en als de scan klaar is kan je de nieuwe CSS bestanden downloaden en deze dan overschrijven op de server.

6. Minimaliseren van JS en CSS

Als je de tool Google PageSpeed ​​Insight gebruikt voor het testen van jouw website, weet je wellicht al wat je moet doen om CSS- en JS-bestandsgroottes tot een minimum te beperken. Door de bestandsgrootte te minimaliseren, verminder je in feite het aantal JS- en CSS-oproepen. Hierdoor zal de website laadtijd enorm verbeteren. Er zijn veel plugins beschikbaar die helpen bij het eenvoudig verkleinen van beide bestanden.

7. Ruim de database op

Na verloop van tijd neemt de omvang van de database toe en vertragen de database query's. Gevolg: de website wordt trager en trager. Dit komt vooral doordat WordPress elk concept en iedere herziening van een artikel opslaat. De spam commentaren en verwijderde artikelen worden ook opgeslagen. Verwijder deze daarom ook regelmatig. Een handig en aanbevolen manier om de database op te schonen, is de database optimaliseren na het verwijderen van correcties. Als preventieve maatregel kun je ook het aantal artikel correcties specificeren dat moet worden opgeslagen in het wp-config.php-bestand.

8. Caching plugin

Als je een heel eind bent gekomen met de bovenste punten en de Google pagespeed score zijn al aardig gestegen dan wordt het tijd om aan de slag te gaan met een caching om oranje tot groene mobiele score te bereiken. Er zijn veel caching plugin en de performance van de plugin is afhankelijk van meerdere factoren zoals het thema en de builder. Je moet dit testen en kijken welke de beste scores behaalt zonder dat je website kapot gaat. Wij zijn een fan van WP Rocket en NitroPack.

Tenslotte: Het verbeteren van de snelheid van jouw WordPress website kan veel voordelen bieden. Het is wel belangrijk dat je optimalisaties niet ten koste gaan van de gebruikerservaring van je website. Optimaliseer wat noodzakelijk is en doe geen afbreuk van je website. Google legt de lat erg hoog en het is best lastig om oranje tot groene scores te halen met een WordPress website. Website snelheid optimalisatie is onze specialiteit, dus als je hulp nodig hebt dan horen we dit graag van je.