7 tips om te scoren met lokale SEO

Lokale SEO wordt steeds belangrijker in de zoekresultaten van Google. Lees onze 7 tips en ga direct aan de slag!

Lokale SEO is een steeds belangrijker element in de zoekresultaten van Google. Hiermee speelt Google in op de ontwikkeling van ons zoekgedrag. Massaal zoeken we met de smartphone naar relevante info zoals waar de dichtstbijzijnde supermarkt of tankstation is. Ook voor zakelijke zoekopdrachten is de locatie steeds belangrijker. Google gaat ervan uit dat bedrijven het liefst een boekhouder, marketingbureau of juridisch adviseur om de hoek inschakelen.

Inhoud

Daarom verschijnen er in de zoekresultaten vaak lokale organisaties, ook wanneer er in de zoekopdracht geen woonplaats wordt genoemd. Loop jij websitebezoekers mis doordat je lokale SEO nog niet is geoptimaliseerd? In dit artikel geven we 7 tips waarmee je direct aan de slag kan gaan om met jouw website te scoren met lokale SEO.

1: Google Mijn Bedrijf aanmaken en/of actualiseren

Een belangrijkste eerste stap is om je bedrijf letterlijk op de kaart te zetten bij Google. Door je bedrijf aan te melden bij Google Mijn Bedrijf verschijnt jouw organisatie in Google Maps. Zorg ervoor dat je profiel compleet is en actualiseer deze regelmatig. Wanneer je bedrijfsprofiel volledig is ingevuld dan weet Google wat jouw organisatie doet/verkoopt, waar je bent gevestigd en welke website er bij jouw bedrijf hoort. Ook kan het lonen om je bedrijfsprofiel te verrijken door je blogs erop te plaatsen.  

2: Maak een goede contactpagina

Voor lokale SEO speelt je contactpagina een doorslaggevende rol. Zorg er daarom voor dat je een goede contactpagina hebt met correcte N.A.W. gegevens. Vermeldt daarnaast het KVK-nummer van jouw organisatie zodat Google ziet dat je bedrijf (en adres) echt bestaat en alles klopt. Tip 3 gaat over een specifiek onderdeel van een goede contactpagina.

3: Plaats een Google Maps kaart op je website

Google Maps biedt de mogelijkheid om een kaart ‘in te sluiten’ en eenvoudig op je (WordPress) website te plaatsen, bij voorkeur op de contactpagina. Dit is een eenvoudige manier om Google extra bevestiging te geven van de locatie van jouw organisatie. Bovendien werkt het voor je vindbaarheid nooit in je nadeel als je producten/diensten van Google gebruikt. Door de kaart op je contactpagina te plaatsen stimuleer je bezoekers om Google Maps te gebruiken om naar jouw organisatie te navigeren.  

4: Geef je website autoriteit met reviews

Via Google Mijn Bedrijf heb je de mogelijkheid om recensies te ontvangen en weer te geven van klanten en/of bezoekers van jouw organisatie. Hoe meer (positieve) reviews je hebt, hoe meer autoriteit Google toekent aan jouw organisatie en des te hoger je in de zoekresultaten eindigt. Nodig je klanten uit om een review te schrijven en reageer op de reviews. Ook reviews via andere platforms (zoals Trustpilot) dragen bij aan de vindbaarheid van jouw website.

5: Optimaliseer je website

Net als bij ‘normale SEO’ is het bij lokale SEO mogelijk om je website te optimaliseren. Zorg voor meer lokale autoriteit door op je website je vestigingsnaam op verschillende plaatsen terug te laten te komen: in paginatitels, tussenkopjes, meta-descriptions en in copy teksten. Op deze manier ga je met je plaatsnaam op dezelfde manier om als met andere zoektermen die relevant zijn voor jouw organisatie.  

6: Zorg voor de juiste verwijzingen

Waar de vorige tips betrekking hadden op zaken die je volledig zelf in de hand hebt, gaat deze tip juist over externe factoren die de zoekresultaten beïnvloeden. Google gebruikt namelijk ook lokale verwijzingen om de relevantie van je website te bepalen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lokale online bedrijfsgidsen of een online telefoongids. Zorg ervoor dat bij deze verwijzingen je adres staat vermeld. Een extra tip hierbij is om extra alert te zijn wanneer je organisatie (recent) is verhuisd. Zoek bijvoorbeeld op Google naar je bedrijfsnaam in combinatie met je oude adres om te zien of er nog onjuiste informatie is te vinden. Benader de websites waarop de verwijzingen naar je organisatie staan om je adresinformatie toe te voegen of te actualiseren.

7: Meer autoriteit dankzij social media

Vermeld je bedrijfslocatie ook op de social media pagina's van je organisatie zoals LinkedIn, Facebook en Instagram. Hiermee bevestig je nogmaals het adres tegenover de Google-bots. Wanneer je accounts veel volgers hebben en je regelmatig links naar je website plaatst, zorgt dit ervoor dat je website nog beter (lokaal) gevonden wordt.

Aan de slag met lokale SEO

Nu de zoekresultaten van Google steeds lokaler zijn, is het cruciaal om aan de slag te gaan met lokale SEO om vindbaar te blijven. Dit geldt niet alleen voor lokale kappers en automonteurs, maar ook voor B2B-organisaties. Regel daarom snel dat je Google Mijn Bedrijf compleet en actueel is en ga met je plaatsnaam op dezelfde manier om als andere zoektermen die voor jouw organisatie van belang zijn. Jouw website beter vindbaar? We helpen je graag!