SEO uitbesteden? 8 belangrijke vragen voor een SEO specialist

In deze blog post geef ik je een aantal tips voor het kiezen van een SEO bedrijf en de vragen die je kunt stellen aan de SEO specialist die jou gaat helpen.

Imre Bernáth
30/5/2023

Meer artikelen van Imre

Als je je SEO wilt uitbesteden aan een SEO bedrijf, dan wil je natuurlijk weten of je de juiste keuze maakt. Je wilt immers dat je website beter gevonden wordt in de zoekmachines en dat je meer bezoekers en klanten krijgt. Maar hoe weet je of de SEO specialist die je inhuurt echt verstand heeft van zaken en jouw website naar een hoger niveau kan tillen? Welke vragen kun je stellen om erachter te komen of je met een goede SEO partner te maken hebt? In deze blog post geef ik je een aantal tips voor het kiezen van een SEO bedrijf en de vragen die je kunt stellen aan de SEO specialist die jou gaat helpen. Zo kun je een weloverwogen beslissing nemen en voorkom je teleurstellingen achteraf.

Inhoud

1. Wat is je ervaring met SEO?

Een goede SEO specialist heeft aantoonbare ervaring met het uitvoeren van succesvolle SEO projecten voor verschillende klanten. Hij of zij kan je voorbeelden laten zien van websites die hij of zij heeft geoptimaliseerd en de resultaten die dat heeft opgeleverd. Vraag naar referenties van tevreden klanten en bekijk hun websites zelf om te zien hoe ze scoren in de zoekmachines.

Een goede SEO specialist heeft ook kennis van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van SEO. Hij of zij weet hoe hij of zij moet inspelen op veranderingen in het algoritme van Google en andere zoekmachines. Hij of zij volgt regelmatig trainingen, webinars, podcasts, blogs en andere bronnen om op de hoogte te blijven van de beste SEO praktijken.

2. Wat is je SEO strategie?

Een goede SEO specialist heeft een duidelijke SEO strategie die past bij jouw doelstellingen, doelgroep en branche. Hij of zij kan je uitleggen welke stappen hij of zij gaat nemen om jouw website te optimaliseren voor de zoekmachines. Denk hierbij aan zaken als:

 • Keyword onderzoek: welke zoekwoorden gebruikt jouw doelgroep en hoe kun je daarop inspelen met je content?
 • Technische SEO: hoe zorg je ervoor dat je website snel, veilig en gebruiksvriendelijk is voor zowel bezoekers als zoekmachines?
 • Content marketing: hoe creëer je waardevolle en relevante content die aansluit bij de behoeften en vragen van jouw doelgroep?
 • Linkbuilding: hoe vergroot je de autoriteit en populariteit van je website door middel van kwalitatieve en relevante links van andere websites?

Een goede SEO specialist kan je ook laten zien hoe hij of zij de resultaten van de SEO strategie gaat meten en rapporteren. Welke tools gebruikt hij of zij om de prestaties van je website te monitoren? Welke KPI's (key performance indicators) hanteert hij of zij om het succes van de SEO campagne te bepalen? Hoe vaak krijg je een rapportage en wat staat daar precies in?

3. Welke tools gebruik je voor SEO-analyse en -rapportage?

SEO vereist het gebruik van verschillende tools om de prestaties van een website te analyseren en rapporten te genereren. Vraag naar de tools die de specialist gebruikt en hoe ze de voortgang van jouw website zullen bijhouden. Je zou de volgende tools moeten horen.

4. Hoe meten jullie het succes van SEO campagnes?

Het succes van een SEO campagne kun je eenvoudig meten door exact bij te houden hoeveel verkeer jouw website heeft en waar dit verkeer vandaan is gekomen. Daarnaast is het belangrijk om de rankings op belangrijke zoektermen te monitoren. Ook is het belangrijk dat je conversies (doelen) zijn ingesteld in Google Analytics zodat je precies weet hoe jouw website presteert. Je kan namelijk 1000 bezoekers hebben met 0 conversies. Dit betekent waarschijnlijk dat jouw bezoekers niet vinden waar ze naar op zoek zijn of misschien werkt je website simpelweg niet goed.

*TIP: Laat je dus informeren over hoe het succes van jouw SEO campagne gemeten gaat worden!

5. Hoe ga je om met wijzigingen in zoekmachinealgoritmes?

Zoekmachines updaten regelmatig hun algoritmes, wat van invloed kan zijn op de SEO-strategie. Vraag hoe de specialist op de hoogte blijft van deze wijzigingen en hoe ze zich aanpassen om ervoor te zorgen dat jouw website blijft presteren.

6. Welke vragen stelt mijn SEO specialist aan mij?

Als je iemand inhuurt om jouw bedrijf online op de kaart te zetten is het belangrijk dat jouw nieuwe partner zich inleest in wie jullie zijn en wat jullie precies doen.

Tijdens een eerste introductiegesprek is het dus belangrijk dat een SEO specialist vraagt:

 1. Wie zijn jullie klanten?
 2. Wat zijn jullie doelen?
 3. Wat maakt jullie bedrijf uniek?
 4. Hoe worden jullie momenteel gevonden door jullie klanten?
 5. Welke andere marketing kanalen zetten jullie in?
 6. Hoe ziet jullie salesproces eruit?
 7. Wat heb je zelf al aan online marketing gedaan?
 8. Heb je ervaring met andere online marketing bureau’s? Zo ja, wat hebben deze precies voor jullie gedaan?

7. Hoe zorg je voor een goede samenwerking en communicatie?

Een goede samenwerking en communicatie zijn essentieel bij het uitbesteden van SEO. Vraag hoe de specialist van plan is om met jou samen te werken, hoe vaak je updates en rapporten kunt verwachten, en wie het aanspreekpunt zal zijn voor eventuele vragen.

8. Wat zijn je tarieven en voorwaarden?

Een goede SEO specialist is transparant over zijn of haar tarieven en voorwaarden. Hij of zij kan je een duidelijke offerte geven met een overzicht van de werkzaamheden, de kosten, de planning en de verwachte resultaten. Vraag ook naar eventuele extra kosten, zoals licenties.

Een goede SEO specialist is ook flexibel en bereid om met jou mee te denken over de beste oplossing voor jouw budget en wensen. Hij of zij kan je verschillende opties bieden, zoals een eenmalige opdracht, een maandelijks abonnement, een uurtarief of een resultaatafhankelijke vergoeding.

Vraag ook naar de contractduur en de opzegtermijn. Hoe lang zit je vast aan het SEO bedrijf? Kun je tussentijds opzeggen of wijzigen? Wat gebeurt er als je niet tevreden bent met de geleverde diensten?

Tot slot

Kortom, het uitbesteden van SEO vereist een investering, maar kan op de lange termijn de moeite waard zijn. Een goede samenwerking met een betrouwbaar SEO bedrijf kan leiden tot meer online zichtbaarheid, verkeer en conversie voor jouw website. Zorg ervoor dat je de juiste vragen stelt aan de SEO specialist om hun kwaliteiten, werkwijze en resultaten te achterhalen. Op die manier kun je een weloverwogen keuze maken en samenwerken aan het succes van je website. Raadpleeg ook het artikel "Do you need an SEO?" van Google voor waardevolle inzichten bij het overwegen van het uitbesteden van SEO. Investeer in de groei van je online aanwezigheid en pluk op de lange termijn de vruchten ervan.