8 belangrijke vragen bij SEO uitbesteden

Wil je beter gevonden worden met je website maar heb je zelf de tijd of kennis niet? Lees in dit artikel waar je op kan letten bij het uitbesteden van SEO.

Je wilt jouw SEO uitbesteden aan een SEO specialist, maar weet niet goed waar je op moet letten en welke vragen moet je stellen. We hebben een aantal belangrijke vragen opgeschreven om je op weg te helpen bij het uitbesteden van je SEO als je er over denkt om een SEO bedrijf in te huren.

1. Waarom zou ik mijn SEO uitbesteden bij een extern bedrijf?

Het is belangrijk dat het uitbesteden van jouw SEO in handen is van een partner die jou helpt groeien. Waarom zou ik mijn SEO uitbesteden aan jullie bedrijf? Vraag wat de USP’s (unique selling points) en kernwaarden zijn. Vervolgens kijk je of dit past bij jouw bedrijf.

2. Welke SEO beloftes kunnen jullie me maken?

Bedrijven die beloftes maken op het gebied van posities of bezoekers kun je gelijk grote vraagtekens bij zetten. Niemand weet exact wat het algoritme van Google is. Wordt jou dus een plek op de 1e pagina of een nummer 1 positie beloofd? Trap hier niet in en ga op zoek naar andere specialisten waarbij het uitbesteden van jouw SEO wel goed voelt.

3. Kan ik een lijst krijgen van klanten waar jullie voor werken?

Een goede SEO consultant zal er geen probleem van maken als je vraagt naar een lijst met klanten en contactgegevens waar het bedrijf voor werkt. Referenties zijn een belangrijke graadmeter om erachter te komen of een bedrijf net zo goed is zoals ze zeggen.

4. Waarom zou ik mijn SEO aan jullie bedrijf overlaten?

Voordat je je SEO gaat uitbesteden aan een SEO bedrijf dan is het belangrijk dat je weet hoe het bedrijf werkt en of ze werken volgens de Google richtlijnen voor webmasters. Als je niet volgens deze richtlijnen werkt, kan je website een Google Penalty krijgen en verdwijnen uit de zoekresultaten.

5. Hoe lang duurt het voordat mijn website beter vindbaar is?

Er is geen standaard tijdlijn die een specifiek antwoord geeft op deze vraag. Elke website is anders gebouwd, heeft te maken met verschillende mate van concurrentie en heeft andere knelpunten die de vindbaarheid beïnvloeden. Houd rekening met minimaal 4 maanden tot 1 jaar, totdat je resultaten van het uitbesteden van SEO bij een specialist zult zien.

Jouw concurrentie is ook een essentiële factor. Hebben jouw concurrenten bijvoorbeeld allemaal een geoptimaliseerde website en een hoge autoriteit? Dan zal dit grote impact hebben op de snelheid en de mogelijkheid dat jouw website zal gaan scoren.

Een SEO consultant zal je geen onrealistische doelen aanpraten en eerlijk en transparant communiceren. Dit is misschien niet altijd even leuk om te horen, maar dit zijn wel de bedrijven waar je iets aan hebt en die jouw bedrijf naar het volgende niveau kunnen tillen.

6. Hoe meten jullie het succes van SEO campagnes?

Het succes van een SEO campagne kun je eenvoudig meten door exact bij te houden hoeveel verkeer jouw website heeft en waar dit verkeer vandaan is gekomen. Daarnaast is het belangrijk om de rankings op belangrijke zoektermen te monitoren. Ook is het belangrijk dat je conversies (doelen) zijn ingesteld in Google Analytics zodat je precies weet hoe jouw website presteert. Je kan namelijk 1000 bezoekers hebben met 0 conversies. Dit betekent waarschijnlijk dat jouw bezoekers niet vinden waar ze naar op zoek zijn of misschien werkt je website simpelweg niet goed.

*TIP: Laat je dus informeren over hoe het succes van jouw SEO campagne gemeten gaat worden!

7. Welke SEO tools gebruiken jullie?

Deze vraag sluit deels aan bij de vorige vraag. Om erachter te komen hoe een website presteert en scoort op het gebied van techniek, rankings, verkeer en usability heb je tools nodig die je de juiste informatie verschaffen. De tools die een SEO specialist gebruikt kunnen je een goed beeld geven van bij hoe het bedrijf te werk gaat.Bij SEOlab zijn we onder andere fan van deze SEO tools:

8. Welke vragen stelt mijn SEO specialist aan mij? En wat hebben ze van mij nodig?

Als je iemand inhuurt om jouw bedrijf online op de kaart te zetten is het belangrijk dat jouw nieuwe partner zich inleest in wie jullie zijn en wat jullie precies doen.

Tijdens een eerste introductiegesprek is het dus belangrijk dat een SEO specialist vraagt:

  1. Wie zijn jullie klanten?
  2. Wat zijn jullie doelen?
  3. Wat maakt jullie bedrijf uniek?
  4. Hoe worden jullie momenteel gevonden door jullie klanten?
  5. Welke andere marketing kanalen zetten jullie in?
  6. Hoe ziet jullie salesproces eruit?
  7. Wat heb je zelf al aan online marketing gedaan?
  8. Heb je ervaring met andere online marketing bureau’s? Zo ja, wat hebben deze precies voor jullie gedaan?

Google heeft zelf een uitgebreid artikel “Do you need an SEO?” geschreven waarin ze uitleggen waar je als bedrijf op moet letten als je SEO uitbesteden overweegt.

Conclusie: Als je jouw bedrijf een nieuwe boost wilt geven door een betere vindbaarheid te realiseren, is het belangrijk om een gemotiveerd en gekwalificeerd SEO bureau in de arm te nemen als SEO uitbesteden een doel van je is. Er zijn veel aspecten waar je op moet letten. Ga vooral af op je gevoel, maar wees wel kritisch naar je nieuwe SEO specialist waar je jouw SEO zal uitbesteden!