Analyseer met Screaming Frog

Google adviseert je website analyseren met SEO tools. Screaming Frog is daar een heel belangrijke van en wij zijn fan!

Imre Bernáth
24/3/2024
Laatste update

Meer artikelen van Imre

Google adviseert je website analyseren met SEO tools. Screaming Frog is daar een heel belangrijke van en wij zijn fan! Het voordeel van scannen met verschillende programma’s is dat je een website van veel verschillende kanten bekijkt; dit levert ook optimalisatie op.

Inhoud

Het zal je verbazen op hoeveel verschillende fronten een website te optimaliseren is!

Wat kan je allemaal met Screaming Frog?

Screaming Frog analyseert alle pagina’s die er maar bestaan in een site. Ook de pagina’s die zoekmachines niet indexeren. Vervolgens krijg je van iedere pagina een overzicht, van wat er mist of wat niet optimaal is. Bijvoorbeeld: welke pagina’s missen nog een titel, of is er sprake van dubbele content?

Geoptimaliseerde afbeeldingen

Wat veel mensen niet weten en geen rekening mee houden zijn de afbeeldingen die niet geoptimaliseerd zijn op formaat en bestandsgrootte. Hierdoor worden foto’s vaak groot inladen. Goede optimalisatie scheelt dus weer laadtijd! En wat geef je je afbeeldingen voor titel en alt tekst mee? Met Screaming Frog zie je precies welke foto’s ruimte overlaten voor verbetering.

Foutieve (interne) links

Heb je enig idee wat links op je website voor effect kunnen hebben? En zomaar een pagina verwijderen? Bij een SEO specialist gaat dit nooit ‘zomaar’. Hier zijn altijd gevolgen aan verbonden. Die gevolgen zien we gelukkig met behulp van de fijne SEO Screaming Frog tool! Neem bijvoorbeeld in ‘interne link’; je linkt daarmee van de ene pagina naar een andere pagina van je eigen site. Maar wat als de url is gewijzigd of de pagina verwijderd? We zorgen dan altijd dat de ‘verouderde’ link een doorverwijzing krijgt naar andere pagina!

Analyseren & interpreteren is naar onze mening het belangrijkste in het werk van de SEO specialist. De optimalisatie uitvoeren is natuurlijk ook onmisbaar! Screaming Frog is daarbij een erg fijne tool, maar zeker niet de enige die wij gebruiken.