Waarom is Ruby on Rails zo populair?

Het bouwen van een goede (en vindbare) website is een echte kunst. Met Ruby on Rails is alles mogelijk is, én je website wordt snel!

Duco Drupsteen
24/3/2024
Laatste update

Meer artikelen van Duco

Een website bouwen met Ruby on Rails, wat is dat en wat is het voordeel daarvan? Onze programmeurs horen die vraag regelmatig. We leggen het je uit! Het bouwen van een goede (en vindbare) website is een echte kunst.

Waarschijnlijk heeft iedereen die aan het begin van een nieuwe website staat, een bepaald idee over het design van de site.

Maar, vaak nog over het hoofd gezien, het design is niet het belangrijkste; dat is de technische achterkant van de website en de wijze waarop de website gebouwd is. En daar komt Ruby on Rails bij kijken.

Inhoud

Programmeren met Ruby

Programmeren met één van onze Ruby on Rails programmeurs heeft ten eerste het voordeel dat de kwaliteit van de website perfect zal zijn. Dit komt door het gebruik van weinig code en weinig configuratie bij het bouwen van een site met Ruby on Rails. Eenvoud is daarbij het uitgangspunt. De code is compact en brengt weinig ballast met zich mee; met een snelle website als resultaat!

Snelle website met onbeperkte mogelijkheden

Naast snelheid komt dat met Ruby on Rails alles mogelijk is, je kunt het zo gek niet bedenken. Wil je een mooie applicatie in bouwen waarmee klanten hun eigen product kunnen samenstellen? Of een online webshop met betaalmethode? Ook een persoonlijk dashboard voor bezoekers van je website is mogelijk met Ruby on Rails. Mocht dit momenteel nog niet je wens zijn; geen probleem, dit kan later altijd nog worden ingebouwd.

Valt het al op? Wij zijn zeer enthousiast over Ruby on Rails. Ruby on Rails werkt met zeer strenge regels (convention over configuration), dit houdt in dat als je een applicatie aan het bouwen bent en je bent een nieuwe functie aan het maken, dat je het op de “Rails” manier moet doen. Er is (bijna) geen ruimte om buiten de conventionele regels om te gaan, hierdoor kan het beginnen met bouwen in Rails lastig zijn; “waar zeurt de applicatie nu weer over” maar als je je strak aan die regels houdt, krijg je hele leesbare code en door andere Rails programmeurs goed begrijpbare code.

Zowel bij WordPress (even ter vergelijking) als bij Ruby on Rails wordt er gewerkt met plugins (bij Rails zijn dit gems), waarvan er zeer veel beschikbaar zijn. Bij WordPress werkt iedere programmeur volgens zijn/haar eigen regels en leesbaarheid, soms goed en soms slecht, waardoor een ander het vaak niet gemakkelijk kan overnemen of aanpassen (algemeen probleem met PHP). Bij Ruby on Rails zijn de plugins (gems) daarentegen voor iedere programmeur goed leesbaar en kunnen ze (bijna) niet slecht geprogrammeerd zijn, daar is simpelweg geen ruimte voor.

Nog een verschil tussen Ruby on Rails en WordPress: bij Ruby on Rails is er volledige controle qua ontwerp en code! Dit heeft als grootste voordeel dat een Ruby on Rails site vaak veel moeilijker te hacken is en ook veel minder moeilijker om te updaten.

ruby on rails

Vindbaar met een Ruby on Rails site

Een goed vindbare, SEO geoptimaliseerde website is voor vele programmeurs geen vanzelfsprekendheid. Terwijl veel ondernemers & eigenaren van websites ervan uitgaan dat de website goed vindbaar in zoekmachines zal zijn! Dit is dus niet automatisch zo. Bij SEOlab is het wél vanzelfsprekend; alle sites worden geoptimaliseerd voor zoekmachines zoals Google, dus ook met Ruby on Rails!

Wanneer de site eenmaal gebouwd is, is het gebruik van de site voor jou als eigenaar ook gemakkelijk. Wat je nodig hebt is een ervaren Ruby on Rails-programmeur van SEOlab. Niet iedereen kan een website bouwen met Ruby on Rails, daar is kennis voor nodig. Maar wanneer onze Ruby on Rails specialist aan de slag kan, is de website snel af! Allemaal dankzij de eenvoud van compacte code :-)