Wat kost een website bouwen

Bij SEOlab horen we de vraag 'Wat kost een website laten bouwen?' vaak. Onze webdeveloper Chris legt uit waar je op moet letten, met 3 prijsvoorbeelden.

Duco Drupsteen
24/3/2024
Laatste update

Meer artikelen van Duco

Wat zijn de kosten van een website bouwen? Deze vraag krijgen we bij SEOlab geregeld. Dit komt doordat Googelen een wirwar aan antwoorden oplevert, waarbij de prijzen variëren van 699 t/m 50.000 euro, daar zit nogal een prijsverschil in!

Inhoud

Hoe komt de prijs van een website tot stand, we hebben dit verder uitgewerkt met 3 prijsvoorbeelden.

Elke website heeft een unieke prijs

Laten we beginnen met het statement “elke website heeft een unieke prijs”. Als je kijkt naar het proces om een website te maken heb je nooit dezelfde hoeveelheid tijd (dus geld) nodig om een site op te leveren. Dit komt doordat een website laten maken een creatief proces is, zowel bij de klant als de website bouwer(s). Soms lukt het gewoon veel sneller en beter dan de andere keer. Een website wordt meestal ontwikkeld in verschillende fases, waarin zowel de klant als de website bouwer(s) kunnen veranderen van mening en insteek.

Maar..., als een website een unieke prijs heeft, waarom staat het internet dan vol met “vaste prijzen”? Om voor de klant inzicht te geven hebben veel bedrijven “pakketten” gemaakt, hierin staan afspraken over de content en bijvoorbeeld welke functionaliteit wel en niet gebouwd kan worden voor de prijs.

Wat kost een website bouwer per uur?

Er zijn verschillende prijzen voor verschillende professionals, hieronder een inschatting van wat wij oppikken bij website bouwers.

 • Student / hobbyist tussen de 25 en de 50 euro p.u.
 • Beginnend professional tussen de 50 en de 80 euro p.u.
 • Professional tussen de 80 en 110 euro p.u.
 • Professional met een specialisatie tussen de 110 en de 220 euro

De uurprijs scheelt dus nogal sterk, dit heeft te maken met de volgende aspecten:

 • Snelheid van een website bouwer
 • Technische kennis van de website bouwer
 • Ervaring van een website bouwer
 • “Ondernemers-geest” van een website bouwer (denkt de website bouwer met je bedrijf mee)
 • Kennis en input wat betreft de Google optimalisaties van de website bouwer; dit beïnvloedt de vindbaarheid in zoekmachines
 • Kennis en input wat betreft de conversie optimalisaties van de website bouwer

Waar moet ik op letten als ik een website laat bouwen?

Alle aspecten zijn belangrijk, maar om een goede inschatting te maken is een prioriteitenlijst belangrijk, ik zou adviseren om de volgende aspecten op een rijtje te zetten van belangrijk naar minst belangrijk.

 1. Snelheid
 2. Design
 3. Content
 4. Technische SEO optimalisatie voor de vindbaarheid in zoekmachines
 5. Functionaliteit
 6. Conversie optimalisatie
 7. Veiligheid

Als je je prioriteiten weet, weet je ook wat je kan vragen aan de website bouwer. Let wel; alles kost tijd, zowel de snelheid optimalisatie als een veiligheid optimalisatie.

De prijs!

Voorbeeld 1: Stel, je huurt een beginnend professional website bouwer in die 65 euro per uur kost en je wilt “top of the line” design, en een SEO vriendelijke website.

Design16 uur
Technische SEO optimalisatie8 uur
Content plaatsen (8 pagina's)2 uur
Totaal:26 uur
Kosten: € 1.690,- ex btw

Voorbeeld 2: Stel, je huurt een website bouwer in die 85 euro per uur vraagt en je wilt “top of the line” performance, design, SEO vriendelijke website en veiligheid.

Design16 uur
Performance optimalisatie8 uur
Technische SEO optimalisatie8 uur
Veiligheid optimalisatie4 uur
Content plaatsen (32 pagina's)8 uur
Totaal:44 uur
Kosten:€ 3.740,- ex btw

Voorbeeld 3: Stel je huurt een website bouwer in die 110 euro per uur vraagt omdat je custom programmeerwerk wilt. Verder wil je “top of the line” performance, design, SEO vriendelijke website, conversie optimalisatie en veiligheid.

Design16 uur
Custom functionaliteiten16 uur
Performance optimalisatie8 uur
Conversie optimalisatie8 uur
Technische SEO optimalisatie8 uur
Veiligheid optimalisatie4 uur
Content plaatsen (64 pagina's)16 uur
Totaal:76 uur
Kosten:€ 8.360,- ex btw

Conclusie: Compleet andere prijzen voor compleet andere websites, in realiteit gaat het nog veel dieper, zo worden vaak feedback rondes ook meegerekend of krijg je die soms als service. Kortom de vraag “Wat kost een website?” is niet zo 1..2..3… te beantwoorden. Bij SEOlab werken we voor 90 euro per uur, wat een scherpe prijs is aangezien we 19 jaar ervaring hebben en iedereen in ons team ergens in uitblinkt. Zo is Duco verantwoordelijk voor de echt technische uitdagingen en is collega Nikky goed in SEO (vooral op het gebied van content) en het opzetten van AdWords campagnes.

Imre is expert in SEO optimalisatie, ook op het gebied van techniek, en conversie optimalisatie. En dan hebben we nog 3 front-end web developers voor het design van je website. Dus wil je een website laten maken? Dan kan je altijd bellen om je wensen te bespreken.