Waarom is videomarketing goed voor SEO?

Mensen kijken steeds meer naar video en video kan daarom een waardevolle investering zijn voor vrijwel elk bedrijf. In dit blog vertellen we je alles over videomarketing en SEO.

Imre Bernáth
24/3/2024
Laatste update

Meer artikelen van Imre

Marketeers praten al jaren over video toepassen in marketing en waarom dit zo belangrijk is. Mensen kijken steeds meer naar video en video kan daarom een waardevolle investering zijn voor vrijwel elk bedrijf. Naast de zeven trends die waarover we eerder schreven, is video ook een belangrijke trend dit jaar.

Inhoud

Het ideale aan video is dat je een onbeperkt aantal kunt maken, geheel afhankelijk van je niche. Het is een kwestie van uitzoeken welk type video het beste voor jouw bedrijf werkt. Maar hoe zit het met organisch verkeer? Kun je videomarketing gebruiken voor SEO? Hoewel er diverse factoren zijn om rekening mee te houden, is het korte antwoord ‘JA’. De video is de beste manier om informatie te consumeren. In dit blog vertellen we je alles over videomarketing en SEO.

Wat is video-SEO?

Voordat we je uitleggen waarom video zo goed is voor SEO, zullen we eerst uitleggen wat video-SEO precies is. Video-SEO betreft het optimaliseren van jouw video om zoekmachines te helpen begrijpen wat er in je video en op de pagina staat. Door dit te doen, kan de zoekmachine jouw relevante inhoud afstemmen op de zoekopdracht van een gebruiker. Een mooie manier om dit te doen, is door rich snippets aan je video toe te voegen. Bij voorkeur JSON-LD. Door deze metadata toe te voegen, vertel je de zoekmachine dingen zoals:

  • Titel
  • Beschrijving
  • Lengte
  • Miniatuurafbeelding
  • Transcript (dit is zeker aan te raden!)

Hier is een voorbeeld van het VideoObject-schema van Google

Video rich snippet json voorbeeld

Enkele tips

Gebruik schema's van schema.org, opgericht door Google, Yahoo, Microsoft en Yandex. Om ervoor te zorgen dat de zoekmachine je markeringen kan lezen, kun je de Google-tool gebruiken voor het testen van gestructureerde gegevens. Zorg ervoor dat je alles op een rij hebt als het gaat om de praktische tips van Google.Andere SEO-factoren om in gedachte te houden:

Miniaturen: zorg ervoor dat de miniatuur nog steeds zichtbaar is wanneer deze is verkleind tot 116 x 65 pixels, dat het een JPG of PNG is en toegankelijk is voor Googlebot.

Titel: als je video zich op een bestemmingspagina bevindt, zorg er dan voor dat de titel van de video niet hetzelfde is als de titel van die pagina. Bovendien moet de titel overeenkomen met de titel die is opgegeven in de schema-opmaak.

Transcripties: transcripties die kunnen worden geüpload naar de schema-opmaak, zijn perfect voor toegankelijkheidsdoeleinden en ze helpen Google de inhoud van de video te begrijpen.Zorg ervoor dat Google je video kan crawlen! Ze ondersteunen momenteel de volgende videobestandstypen: .3g2, .3gp2, .3gp, .3gpp, .asf, .avi, .divx, .f4v, .flv, .m2v ,, .m3u8, .m4v, .mkv,. mov, .mp4, .mpe, .mpeg, .mpg, .ogv, .qvt, .ram, .rm, .vob, .webm, .wmv, .xapHoe kan iemand dan nog weergaven krijgen, met zoveel video-inhoud op internet na de YouTube-boom? Google heeft gedetailleerde instructies vrijgegeven over hoe je dit kunt bereiken, evenals de standaarden ervan als het gaat om het vinden van je video door gebruikers.

Hierover in detail treden, verdient echter een aparte blog. Voor nu zullen we ingaan op drie redenen waarom wij denken dat je video zou moeten gebruiken als onderdeel van je SEO-strategie in 2021.

Video stimuleert conversie en verlaagt het bouncepercentage

We vinden het niet leuk om te wijzen op voor de hand liggende zaken, maar het doel van elk bedrijf is conversies. Of dit nu iemand is die zich aanmeldt voor een demo, een product koopt of zich abonneert op je blog. Conversies zijn belangrijk. Ze houden alles in beweging. Volgens de videomarketing statistieken van 2018 gaf 84% van de consumenten aan dat ze overtuigd waren om een product te kopen na het bekijken van een productvideo, en dat het opnemen van een video op je bestemmingspagina de conversieratio's tot 80% kan verhogen. Video stimuleert niet alleen de conversie. Het verlaagt ook de bouncepercentages op pagina's. Wistia voerde hun eigen onderzoek uit en ontdekte dat mensen gemiddeld 2,6x langer op een pagina met een video doorbrachten dan op een pagina zonder.

Uitgelichte fragmenten en video-antwoorden

Google houdt van video. Waarom? Omdat mensen van video houden. Moovly heeft statistieken vrijgegeven die aangeven dat je 50 keer meer kans hebt om op de SERP te verschijnen als je een video op je site hebt ingesloten. Dit komt misschien niet als een verrassing omdat Google in 2006 de overname van YouTube aankondigde, maar het is niettemin een duizelingwekkend aantal. En waar dragen featured snippets en video-antwoorden aan bij? Aan organisch verkeer.

Links en aandelen

SEO komt neer op links (de goede soort) en inhoud, toch? En zoals we al eerder vertelden, mensen geven er de voorkeur aan video-informatie te consumeren in plaats van deze te lezen. Een blogpost met een video trekt 33 keer meer inkomende links aan dan een pagina zonder video. En sociale video's worden 12 keer vaker gedeeld dan afbeeldingen en tekst gecombineerd. Hoogwaardige inhoud in combinatie met video-inhoud is dus een uitstekende manier om links te krijgen of je inhoud te laten delen.

Niet alle platforms zijn gelijk

Ja, Google is eigenaar van YouTube. En YouTube kan wonderen doen voor je bedrijfsdoelen voor organisch verkeer. Maar er zijn andere platforms die misschien beter zijn afgestemd op jouw  individuele behoeften. Houd hier rekening mee wanneer je besluit wat het doel van je video's is en waar je ze wilt hosten.

YouTube: YouTube is een gratis platform met een ingebouwd publiek. YouTube-video's krijgen ook vaak eersteklas onroerend goed op de SERP's, want ja, Google bezit het.

Wistia: Wistia is het beste platform voor videomarketing. Een paar voordelen van Wistia zijn dat ze de JSON-LD-markup voor je maken en dat je je video's aan je merk kunt aanpassen. Dit maakt het een uitstekende optie voor video-SEO en merkbekendheid.

Vimeo: Vimeo is een geweldige optie voor sociale platforms of samenwerking. Je hebt toegang tot analyses, delen en kunt samenwerken aan een video met je team of klant. En je kunt iedereen toegang geven, zelfs degenen die niet voor vimeo betalen.Dit was een zeer korte opsomming van de drie beste platforms en wat wij denken dat ze je  bedrijf te bieden hebben. Als je echter een grondiger overzicht wilt met verschillende opties, bekijk dan deze Zapier-post.

Kies ook voor videomarketing

Zoals we al eerder schreven kijken mensen meer video’s dan ooit en gaan video’s niet meer weg. Google verhoogt het aantal video-antwoorden dat ze aan gebruikers geven. Als je erover denkt om ook videomarketing in te zetten, dan raden wij je dit zeker aan!

Denk aan het volgende:

  • Zoek uit wat jouw doelgroep is
  • Maak video's van hoge kwaliteit die op hen zijn afgestemd
  • Gebruik schema-opmaak en houd rekening met SEO-factoren
  • Kies het juiste platform voor jouw bedrijfsdoelen

Hoewel videocontent het erg goed doet, zijn er nog veel meer aspecten die belangrijk zijn voor de beste SEO resultaten. Wilt u hier meer over weten, neem dan contact met ons op of vul het onderstaande formulier in.