Webdesign trends 2023 waardevolle do’s en dont’s

Webdesign trends van 2023 en waardevolle tips & belangrijke don’ts om je te helpen bij het creëren van een succesvolle website.

Sanne Verschoor
24/3/2024
Laatste update

Meer artikelen van Sanne

Een goed webdesign is van cruciaal belang voor het succes van elke website. Een webdesign verwijst naar het ontwerp van de website (front-end). Hier hoort het ontwerpen van de lay-out, het kiezen van het kleurschema, het selecteren van lettertypen en het ordenen van de inhoud bij.

Inhoud

Een webdesigner creëert dus het visuele en functionele aanzicht van een website, dat aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk moet zijn voor bezoekers. In deze blogpost deel ik graag de webdesign trends van 2023 en waardevolle tips & belangrijke don’ts om je te helpen bij het creëren van een succesvolle website.

Trends in webdesign 2023

Webdesign trends veranderen voortdurend, naarmate nieuwe technologieën opkomen en de voorkeuren en verwachtingen van gebruikers evolueren. Wat momenteel als een trend wordt beschouwd, kan over een paar jaar al verouderd zijn. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en daarom delen we hieronder een aantal van de nieuwste webdesign trends in 2023.

Creatieve vormen en illustraties

Webdesigners zijn tegenwoordig druk bezig met het creëren van creatieve vormen en illustraties, om websites een unieke en aantrekkelijke uitstraling te geven. Wel is het belangrijk om een balans te vinden tussen creativiteit en functionaliteit, zodat de visuele elementen de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid van de website niet in de weg staan.

Microsoft Designer

Kunstmatige intelligentie

AI wordt ook steeds meer ingezet door webdesigners om een design te maken. AI kan bijvoorbeeld worden gebruikt om kleurpaletten te genereren en te helpen bij het verkennen van nieuwe en inspirerende kleuren.

Responsive website

Tegenwoordig is een responsive website uiterst belangrijk. Met het groeiende gebruik van mobiele apparaten zoals smartphones en tablets is het essentieel dat een website zich aanpast aan verschillende formaten. Een responsive webdesign zorgt ervoor dat de website er goed uitziet en goed presenteert, ongeacht het apparaat dat gebruikt wordt.

Parallax-scrollen

Parallax-scrollen is een speciale techniek waarbij content, met name afbeeldingen, met verschillende snelheden verticaal en/of horizontaal over elkaar heen rollen/scrollen. Hiermee wordt diepte gecreëerd in jouw website en zorgt voor een 3D-effect.

Waardevolle tips voor een effectief webdesign

1. Gebruiksvriendelijke website

Hoe mooi je website ook is, wanneer er veel fouten in jouw website ontwerp zitten, kan dit het beeld van jouw bedrijf, organisatie, dienst of product negatief beïnvloeden. Een gebruiksvriendelijke website is dan ook van groot belang voor een goede en succesvolle website.

2. Responsief

Het gebruik van mobiele apparaten, zoals smartphones en tablets, neemt voortdurend toe en het is daarom erg belangrijk dat jouw website “responsief” is. Met responsive webdesign wordt een website geoptimaliseerd voor verschillende apparaten en schermformaten Dit zorgt voor een betere gebruikerservaring, omdat de inhoud en lay-out van de website automatisch worden aangepast aan het schermformaat.

3. SEO-vriendelijk en hoog scoren in Google

Content van jouw website is erg belangrijk, bezoekers willen inhoud die gemakkelijk te lezen, begrijpelijk en boeiend is. Door hoogwaardige content te leveren, kan je de betrokkenheid van gebruikers vergroten, hun aandacht vasthouden en ervoor zorgen dat zij langer op jouw website blijven. En goede content is essentieel voor een effectieve SEO-strategie. Zoekmachines geven de voorkeur aan websites met waardevolle en relevante content.

4. Laadtijd

De laadtijd van een website is een cruciaal aspect wat zeker niet over het hoofd mag worden gezien. Wanneer bezoekers te lang moeten wachten zullen ze ongeduldig worden en de website verlaten. Daarnaast is een lange laadtijd ook slecht voor jouw ranking.

5. Navigatie website

Zorg voor een logische en overzichtelijke navigatiestructuur, dit is zowel belangrijk voor de bezoeker als voor de zoekmachineoptimalisatie. Wanneer de navigatie goed in elkaar zit, vinden de bezoekers binnen no-time wat ze nodig hebben en kunnen zoekmachines makkelijker jouw website doorlopen en begrijpen. Dit zorgt voor meer conversies en een hogere ranking op Google.

6. Website moet altijd up-to-date zijn

Dit is essentieel voor de beveiliging, prestaties, functionaliteit, compatibiliteit, SEO en gebruikerservaring. Door jouw website regelmatig up-to-date te houden, kan je ervoor zorgen dat deze optimaal functioneert en relevant blijft voor de gebruikers.

6 veelvoorkomende don'ts om te vermijden voor een betere website

1. Overmatig gebruik van elementen

Een veel voorkomende fout is het overladen van een website met bijvoorbeeld te veel video’s en/ of te grote afbeeldingen. Dit kan de laadtijd vertragen en de gebruikerservaring negatief beïnvloeden.

2. Slechte typografie en leesbaarheid

Het is ook belangrijk om aandacht te besteden aan de typografie en ervoor te zorgen dat de tekst makkelijk leesbaar is op alle apparaten. Een te klein lettertype of onvoldoende contrast tussen tekst en achtergrond kunnen de leesbaarheid van de website negatief beïnvloeden.

3. Te veel tekst

Als jouw website te veel tekst bevat, kan dit bezoekers overweldigen en ontmoedigen om door te lezen. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen tekst en visuele elementen op een website, zodat de inhoud gemakkelijk toegankelijk en begrijpelijk is voor bezoekers.

4. Het niet hebben van een call-to-action (CTA) knop

Een CTA knop is essentieel, omdat het bezoekers een duidelijke richting geeft, conversies kan verbeteren, de aandacht trekt, de navigatie vergemakkelijkt en helpt bij het bereiken van de doelen van de website.

5. Je verstopt je contactgegevens

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de contactgegevens gemakkelijk toegankelijk zijn op de website, bijvoorbeeld in de header, footer of een speciale contactpagina. Dit kan het vertrouwen van bezoekers vergroten.

6. Goedkope website hosting

Webhosting is het fundament van een website of webshop. Het ontbreken van een goed fundament kan (kostbare) gevolgen hebben als er iets fout gaat. Bij webhosting is het belangrijk om een afweging te maken tussen korte termijn en kostenbesparing en vooral kwaliteit en prestaties.

Door deze don’ts te vermijden, kan je de gebruiksvriendelijkheid en effectiviteit van jouw website verbeteren.

Conclusie

Effectief webdesign is een samenspel van verschillende elementen die samenwerken om een geweldige gebruikerservaring te bieden. Door aandacht te besteden aan responsief ontwerp, intuïtieve navigatie, gebruiksvriendelijke lay-out, toegankelijkheid, conversie gerichte elementen, wordt jouw website naar een hoger niveau getild. Door te investeren in goed webdesign leg je de basis voor een succesvolle online aanwezigheid.

Benieuwd naar de nieuwste SEO trends 2023? Ook hier vertellen wij uitgebreid over!

Ben je op zoek naar professionele hulp op het gebied van webdesign of SEO? Dan is SEOlab de perfecte partner voor jouw online succes. Met ons professionele webdesign en geavanceerde SEO-technieken kunnen we je helpen om een website te creëren die niet alleen visueel aantrekkelijk is, maar ook goed presteert in zoekmachines. Vraag vandaag nog een gratis offerte aan.